Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
e-Kursus Jangka Pendek   Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Majlis Perwakilan Pelajar   Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar
Senarai Politeknik   Maklumat Kemasukan/ Bahagian Pengambilan Pelajar
Portal Pelajar Politeknik Melaka   CIDOS
  Kajiselidik Kemudahan Fasiliti      Tatacara Akses Wifi Pelajar PMK  

 

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan  

 

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK 

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

 

UiTM Lendu Melaka, 8 Disember 2016 - Dua orang staf Politeknik Melaka telah berjaya mendapat anugerah pingat perak dalam Pameran "Melaka Internatinal Intellectual Exposition". Pertandingan yang diadakan selama 2 hari di UiTM Lendu, Melaka ini, telah menarik hampir 100 orang produk inovasi daripada pelbagai Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta.


 

 Perisian " Self - Learning Oral Presentation Software Kit" yang telah bangunkan kurang dari setahun, telah mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa. Usahasama diantara Jabatan Pengajian Am dan Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Melaka ini telah berjaya menghasilkan produk inovasi ini.

En Abd Razak bin Md Nor berkata "Pembangunan perisian ini adalah hasil usahasama diantara kepakaran dalam bidang pengajaran oleh Puan Choo Mei Cheng dan bidang pengaturcaraan perisian (Authoring Software) dengan izin Allah". Kemenangan ini adalah di luar jangkaan saya kerana perisian ini masih baru. Kelebihan dan kekuatan yang ada pada perisian ini adalah ianya telah di sambungkan terus dengan "Google Collaborate software" ianya digunakan bersama-sama dengan platfom Google Drive, Google Doc,Google Slide, Gmail dan lain-lain. Pelajar boleh mendapatkan segala maklumat yang diperlukan didalam sofware yang dibangunkan, bersambung dengan website luar dan bersama-sama dengan
"Google Collaborate software". Tambah En Razak lagi, "Perisian ini mendapat sambutan yang menggalakkan dikalangan pelajar Politeknik Melaka."

Perisian ini boleh di akses dengan menggunakan Talian Internet, Telefon Pintar, di Makmal Bahasa Politeknik Melaka dan juga Komputer.

 

 

Puan Choo Mei Cheng berkata, " Ini adalah pencapaian terbaik beliau dalam melaksanakan projek inovasi pada tahun ini, dan perkongsian pengetahuan telah menghasilkan sesuatu pencapaian yang menakjubkan". Puan Choo Mei Cheng telah mengubahsuai kaedah pengajaran "Oral Presentation" secara kaedah tradisional kepada gabungan teknologi ICT.

Pertandingan ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari Institusi Awam dan Swasta kerana di antara 6 objektif "MIIEX2016" yang telah digariskan adalah:
 
1.      Untuk memaparkan penyelidikan, ciptaan, dan reka bentuk dari pelbagai institusi (IPTA / IPTS) yang boleh dikomersialkan untuk faedah global.
 
2.      Untuk culturalise penyelidikan dan inovasi melalui perkongsian kepakaran serta dikomersialkan, idea-idea kreatif dan inovatif.
 
3.   Untuk memupuk minat dan galakan di kalangan orang ramai ke arah penyelidikan, ciptaan dan inovasi yang memainkan peranan sebagai medium untuk pembangunan negara.
 
4.   MIIEx2016 merupakan platform antarabangsa untuk pencipta tempatan dan antarabangsa dan saintis penyelidikan untuk membentangkan ciptaan dan inovasi mereka kepada komuniti perniagaan yang berminat untuk mengkomersialkan ciptaan unik.
 
5.    Dianjurkan oleh Bahagian Penyelidikan dan Perindustrian Hubungan sejak 2009, acara tahunan ini menarik pencipta dengan ciptaan mereka dan inovasi terkini dari universiti, institusi penyelidikan, pencipta individu, pencipta muda, dan syarikat-syarikat dari Malaysia.
 
6.   MIIEX2016 mengiktiraf ciptaan unik melalui Rekacipta, Pertandingan Inovasi dan Reka Bentuk di mana anugerah tempatan dan antarabangsa yang diberikan. Pemenang akan mendapat pengiktirafan maksimum dan menarik lebih banyak peluang perniagaan.
 
 
 

Imbas QR Code di atas untuk memuat turun Buku Pelan Stategik Politeknik dan Kolej Komuniti 2018-2025, Buku Rangka Kerja TVET 4.0,  Buku Informasi Politeknik 2018, Buku Informasi Kolej Komuniti 2018 dan Buku Laporan Tahunan JPPKK.

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

09292565
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4283
16116
54283
9129149
231090
379524
9292565

Your IP: 10.24.1.254
2019-09-18 05:05
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian pendidikan malaysia Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email