Trendy:

MELAKA, 21 FEBRUARI 2020 - Program Food Bank Siswa merupakan inisiatif kolaborasi antara Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Yayasan Food Bank Malaysia (YFBM), Rakan Strategik, Institut Pengajian Tinggi (IPT), pihak penyumbang dan penggerak sukarelawan pelajar.

Rentetan dari kejayaan Program Food Bank Siswa di 123 Insititut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tahun lalu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melalui Yayasan Food Bank Malaysia (YFBM) akan memperluaskan lagi inisiatif ini ke 123 IPT iaitu ke Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), Politeknik dan Institut Pendidikan Guru (IPG) demi membantu lebih ramai golongan pelajar daripada keluarga golongan B40.

Pada tahun ini, Politeknik Melaka adalah politeknik yang pertama melaksanakan program ini. Seramai 100 orang pelajar akan menerima bantuan daripada program ini. Food Bank Siswa Politeknik Melaka dirasmikan oleh YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Bin Ismail, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Pada masa yang sama YB Saifuddin Nasution merakamkan jutaan terima kasih kepada para penyumbang dan diharapkan Food Bank Siswa Politeknik Melaka akan sedikit sebanyak meringankan beban anak siswa yg memerlukan dan membantu mereka mengejar masa depan yg cerah tanpa perlu bimbang mengenai masalah kelaparan

Politeknik Melaka menggunakan konsep Food Pantry iaitu pihak politeknik akan menyediakan tempat penyimpanan makanan kering untuk diagihkan kepada pelajar mengikut jadual yang ditetapkan. Inisiatif ini tidak akan berjaya tanpa sokongan daripada para penyumbang seperti Kilang Makanan Mamee Sdn. Bhd, FAMA Melaka, Econsave Malim, Econsave Batu Berendam, Aeon Bandaraya Melaka, Aeon Ayer Keroh Melaka, TESCO Peringgit Melaka, TESCO Cheng Melaka, GJH Construction Sdn. Bhd., Shanghai Construction Sdn. Bhd, Golden 88Mini Mart, Family Store Melaka Mall, Kumpulan Legasi Z Sufi Marketing dan Petronas Dagangan Berhad.

https://www.youtube.com/watch?v=k0NHadLPGB4 

https://www.youtube.com/embed/5s1QdpRC_kw 

 

21hb Februari -Politeknik Negeri Medan(POLMED)  aktif melibatkan diri dalam kolaborasi bersama Politeknik Malaysia dan kini sedang mengikuti program Edutourism dari 19-23 Februari dengan penglibatan bersama PNS, PMK, PUO dan PTSB .POLMED telah mengunjungi Politeknik Melaka sebanyak 3 kali pada tahun 2019. Kini, 28 orang pelajar dan 8 orang pensyarah Politeknik Negeri Medan berada di Melaka atas permintaan mereka untuk menjalani program 'Melaka Trail' bersama PNS dan PMK selama sehari di Melaka. 

 

Amanat KP JPPKK Tahun 2020

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

11325922
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7177
17160
51498
11185273
303725
364695
11325922

Your IP: 10.24.1.254
2020-02-26 11:39
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian pendidikan malaysia Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email