Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
e-Kursus Jangka Pendek   Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Majlis Perwakilan Pelajar   Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar
Senarai Politeknik   Maklumat Kemasukan/ Bahagian Pengambilan Pelajar
Portal Pelajar Politeknik Melaka   CIDOS
  Kajiselidik Kemudahan Fasiliti      

 

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan

Unit CISEC (Unit Corporate Industrial

Service and Employment Centre)

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK  

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM
Maklumat Am
 
Unit Perhubungan dan Latihan Industri (UPLI) menyelaraskan semua aktiviti yang bersangkutan dengan latihan industri pelajar. Fungsi-fungsi unit ini adalah dengan :-
 
  • Mengadakan perbincangan dengan pihak-pihak swasta, badan berkanun dan kerajaan bagi mendapatkan tempat latihan industri pelajar yang bertepatan dengan bidang.
  • Menyelaraskan lawatan penyeliaan ke tempat pelajar-pelajar menjalani latihan industri
  • Bekerjasama dengan organisasi latihan bagi membolehkan pelajar mendapat manfaat semaksima yang mungkin dari latihan industri yang dijalani.

 

Apa yang dimaksudkan dengan Latihan Industri?
 
Latihan Industri adalah satu kursus wajib yang perlu dilaksanakan oleh pelajar di universiti, politeknik, kolej komuniti ataupun mana-mana institusi pengajian tinggi (IPT). Di dalam Bahasa Inggeris, latihan industri dikenali sebagai ‚ÄėIndustrial Training‚Äô ataupun umum mengetahuinya sebagai ‚ÄėAttachment‚Äô. Kebiasaannya pelajar perlu melalui latihan industri selama lebih kurang enam bulan atau satu semester bergantung kepada IPT tersebut.
Latihan Industri adalah merupakan satu komponen utama dalam kurikulum pembelajaran di politeknik. Pelajar disyaratkan lulus latihan industri sebelum ianya diperaku untuk dianugerahkan Diploma Politeknik KPT. Pelajar akan ditempatkan di jabatan atau firma swasta selama satu semester (22 minggu) bagi mendedahkan mereka kepada suasana pekerjaan yang sebenar serta berbeza dari suasana di politeknik.
Dalam latihan industri pelajar akan memilih tempat yang bertepatan dan bersesuaian dengan bidang pengajian mereka atau jika mereka tiada tempat maka pihak politeknik berkenaan akan cuba membantu pelajar mendapatkan tempat latihan industri.
Latihan industri menyediakan ruang besar kepada pelajar di politeknik untuk merebut sebanyak mungkin peluang dalam memantapkan lagi segala ilmu dan teknologi yang mereka pelajari. Semasa di politeknik pelajar berpeluang menimba ilmu pengetahuan menerusi pembelajaran di dalam kuliah bersama pensyarah. Setelah tibanya semester empat, maka pelajar politeknik perlu mempersiapkan diri untuk ke suatu alam baru iaitu pra-pekerjaan sebenar.
Semasa Latihan Industri, lawatan penyeliaan akan dilakukan oleh Pegawai Penyelia LI (Pensyarah Mentor) untuk meninjau perkembangan dan kemajuan pelajar disamping memberi peluang kepada syarikat dan politeknik untuk membincang pelbagai isu berkaitan dengan latihan lndustri pelajar. Para pelajar juga dikehendaki menyediakan laporan harian ‚ÄúReflective Journal‚ÄĚ. Setelah tamat latihan, mereka dikehendaki menulis laporan lengkap (report on industrial training) mengenai latihan tersebut.

 

 

Pengumuman;
Tahniah dan syabas diucapkan kepada 551 graduan sekalian kerana Berjaya menamatkan sesi pengajian di Politeknik Melaka. Pihak Jawatankuasa Jemputan Graduan bagi Konvokesyen kali yang ke 17 ini ingin memaklumkan segala pengumuman, surat menyurat dan tindakan yang perlu diambil oleh para graduan adalah melalui atas talian sistem SPMP iKonvo. Sistem ini akan mula boleh diakses pada 11 Jun 2018. TIADA LAGI SURAT MENYURAT MELALUI SISTEM POS MALAYSIA. Sekian terima kasih.
 Pengerusi
Jawatankuasa Jemputan Graduan

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

04465807
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
450
9828
450
4380123
207255
291824
4465807

Your IP: 10.24.1.254
2018-07-22 00:56
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian pendidikan malaysia Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email