Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
      Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan  

 

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK 
     

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS 3.5

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

 

Unit Pengurusan Psikologi (UPpsi) menyediakan pelbagai kemudahan yang dapat membantu pelajar menggunakan potensi yang ada ke tahap yang maksimum dan juga mewujudkan keadaan kesihatan mental yang baik di kalangan pelajar Politeknik Melaka. Pelajar boleh menemui Pegawai Psikologi atau Penyelaras Psikologi jabatan masing-masing untuk berbincang dan berkongsi maklumat secara objektif tentang masalah pendidikan, akademik, vokasional dan teknikal, peribadi, emosi, mental, social dan kesihatan yang ada hubungan dengan pencapaian kejayaan di Politeknik.

 

Selain itu, Unit Pengurusan Psikologi ditubuhkan bagi Pembangunan modal insan kini menjadi agenda utama pelaksanaan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) oleh kerajaan dalam melahirkan tenaga manusia yang mahir dan berpengetahuan dengan minda kelas pertama. Sehubungan itu, kerajaan telah mendapati keperluan aspek psikologi dan kaunseling di dalam pengurusan sumber manusia perkhidmatan awam untuk memperkasakan modal insan ke tahap optimum. Mengambilkira bidang kaunseling adalah merupakan satu cabang psikologi, maka skim perkhidmatan Kaunselor sedia ada diperluaskan skop fungsi tugasnya untuk merangkumi bidang psikologi, psikologi klinikal dan kaunseling.(Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 29 Tahun 2007).

Antara pendekatan atau perkhidmatan yang ditawarkan:

Pendekatan Krisis:
Reaksi kepada situasi kritikal atau hilang kawalan diri dan memerlukan perhatian segera. Kaunselor / Pegawai Psikologi memainkan peranan sebagai perunding atau orang tengah untuk meredakan situasi.

Pendekatan Pemulihan:
Fokus kekurangan yang dikenalpasti. Penyelesaian dicadangkan atau dilaksanakan bagi mengelak situasi krisis atau potensi dapat dimajukan. Contoh : Sesi kaunseling, terapi dan lain-lain.

Pendekatan Pencegahan:
Program atau aktiviti dilakukan sebelum masalah muncul. Contoh : Program Psikopendidikan, penyalahgunaan dadah, kesihatan, kesedaran jenayah, alkohol dan lain-lain.

Pendekatan Perkembangan:

·         Mengenalpasti kemahiran, potensi dan pengalaman yang diperlukan untuk menggalakkan peningkatan potensi diri dan berjaya dalam hidup. Contoh : Program motivasi, perkembangan kerjaya dan lain-lain.

·         Menjadi perantara sebelum merujuk klien kepada agensi yang berkaitan.

·         Menyediakan laporan penilaian program.

·         Memberi khidmat kaunseling krisis.

·         Memberi khidmat kaunseling kepada pegawai yang bermasalah berpandukan Surat Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 1998; Garis Panduan Menguruskan Pegawai Berprestasi Rendah Dan Pegawai Yang Bermasalah.

·         Menyelenggara semua fail / rekod / sesi kaunseling untuk tujuan tindakan susulan (follow-up) dan pengumpulan data statistik. Bertanggungjawab melaporkan aktiviti kaunseling kepada Ketua Jabatan institusi.

·         Bertanggungjawab melaporkan aktiviti unit kaunseling sekurang-kurangnya enam bulan sekali kepada Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia.

 

·         Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pengarah / Ketua Jabatan

 

 

FULL TIME COUNSELLOR: Zainorita Bt Rusdi Hp:019-444 8306 Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Office hours: 8.00 ‚Äď 5.00 pm Monday to Friday To all of students POLITEKNIK MELAKA You are most welcome. If we on the other hand need to meet you, we shall call you by letter or verbally. Usually the counselling session will take about an hour. Feel free to sms, call or email

 

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

14177918
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
9718
10058
29761
14065558
363236
400598
14177918

Your IP: 10.24.1.254
2020-09-29 20:37
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email