Trendy:

Melaka, 11 Februari 2009-Politeknik Kota, Melaka telah mengadakan lawatan dua hala ke MARA Negeri Melaka bertempat di Tingkat 5, Plaza Usahawan, Jalan Hang Tuah, Melaka. Delegasi PKM di ketuai oleh ketua Jabatan Perdagangan, Pn Noriah Binti Moksin dan di sertai oleh Ketua Jabatan Mekanikal serta beberapa orang pensyarah Jabatan perdagangan.
Image

Objektif lawatan ini adalah mengeratkan hubungan antara pihak PKM dan industri serta berkongsi maklumat dalam perkara-perkara yang boleh memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat.

 

 Majlis Amanah Rakyat (MARA), Agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan & Koperasi Malaysia, ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen sebagai sebuah badan berkanun hasil daripada resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera pertama pada tahun sebelumnya. Adalah menjadi kewajipan Majlis bagi memajukan, menggalakkan, memudahkan serta menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan dalam persekutuan dan khususnya dalam kawasan-kawasan luar bandar.

Berdasarkan peranan MARA sebagai Penggalak, pembimbing, pelatih dan pembantu Bumiputera, khususnya di  luar bandar, supaya menyertai dengan aktif dalam kegiatan perdagangan dan perusahaan ke arah membentuk masyarakat usahawan Bumiputera yang berdaya tahan, profesional dan kukuh, Pihak Politeknik Kota Melaka mengambil peluang untuk berdiskusi dan menjalinkan hubungan yang erat untuk pembangunan pelajar, industri dan masyarakat.
ImageImage

Delegasi PKM juga telah diberi taklimat dengan lebih jelas tentang fungsi dan peranan MARA oleh Pengarah MARA Negeri Melaka iaitu En. Azhar Bin Abd Manaf. Perbincangan juga telah diadakan khususnya di dalam perkara-perkara yang memanfaat kedua-dua pihak antaranya ialah mendapatkan penceramah atau pensyarah jemputan dari MARA serta memupuk keusahawanan sebagai kerjaya pilihan graduan politeknik.
ImageImage

 

 

 

 

 

 

 

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

12658344
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4584
12103
4584
12568008
78937
474455
12658344

Your IP: 10.24.1.254
2020-06-07 10:29
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email