Trendy:

16 Febuari 2012, Politeknik Melaka - Berdasarkan kemahiran dan pengetahuan yang sedia ada, lebih 40 orang warga Jabatan Kejuruteraan Awam termasuk pelajar dan staf Jabatan Kejuruteraan Awam telah menghulurkan sumbangan mereka berbentuk kemahiran menerusi program khidmat komuniti iaitu  Gotong Royong Perdana Membersihkan Surau Taman Seri Sempang, Merlimau Melaka pada 12 Febuari (Ahad) yang lepas. Khidmat komuniti ini telah mendapat  kerjasama yang padu oleh penduduk setempat yang diketuai oleh Lembaga Pengarah Surau Taman Panglima, Majlis Perbandaran Jasin (MPJ): Southern Waste Management (SWM) serta Persatuan Belia MAYC Taman Panglima Pak.  Turut hadir bersama memberi sokongan dalam program yang mulia ini ialah Y.B Datuk Hj. Ghazale bin Muhamad iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Serkam, Ketua Pengerusi Surau Taman Seri Sempang En. Saadon Baharom, Timbalan Pengarah Politeknik Melaka, En. Arrifin Bin Aman dan Ketua Jabatan Kejuruteraan Awam, Tuan Haji Abdul Aziz Bin Abu Bakar.   Y.B Datuk Hj. Ghazale bin Muhamad telah memberi ucapan dan galakan sekaligus merasmikan program khidmat komuniti yang telah dihadiri lebih 100 orang warga Jabatan Kejuruteraan Awam dan penduduk Taman Seri Sempang.
Image Image

 

Image Image

 

 

 

 

Jabatan Kejuruteraan Awam menjalankan aktiviti seumpama ini adalah bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar bahawa sumbangan kepada komuniti bukan setakat bantuan berbentuk wang ringgit  sahaja tetapi berbentuk tenaga dan kemahiran juga boleh disalurkan kepada komuniti yang memerlukan.  Selain iti juga aktiviti yang julung-julung kali dijalankan ini dapat mengeratkan hubungan kemasyarakatan antara Politeknik Melaka dan penduduk kampung.
Image Image

 

Image Image
Kemahiran yang dihulurkan oleh warga Jabatan Kejuruteraan Awam adalah seperti;
Image Image
a)      Menyimen lantai tempat memasak kawasan surau (Diketuai oleh En.Anafiah Bin Hamzah)
Image Image
b)      Kerja-kerja pemulihan paip (Diketuai oleh En.Anuar Bin Nordin)
Image Image
c)      Mengecat semula bangunan dalam dan luar surau (Diketuai oleh En.Anuar Ismail)
Image Image
d)      Memasang penghalang nyamuk dan kerja-kerja pertukangan kayu yang lain (Diketuai oleh En.Hassan Bin Ismail)
Selain itu, Jabatan Kejuruteraan Awam turut mewakafkan beberapa hasil kerja kayu pelajar kepada Surau Taman Seri Sempang seperti rak kasut dan ampaian telekung dan sejadah. Hasil kerja kayu yang diwakafkan adalah hasil kerja yang dihasilkan oleh pelajar JKA sendiri yang diketuai oleh En. Anuar Ismail. Hasil kerja kayu ini diharapkan dapat mengantikan rak-rak yang telah usang.
Image Image
Aktiviti pembersihan kawasan surau juga telah dihulurkan oleh warga JKA dan penduduk setempat seperti mengelap cermin, membersihkan kipas, membersihkan tandas, menyapu dan membersihkan habuk serta membakar sampah.
Image Image

 

Image Image
Penduduk Taman Seri Sempang telah bergotong-royong menyediakan makanan pagi, tengah hari dan petang. Kos makanan ini adalah sumbangan oleh seorang dermawan  begitu juga dengan bahan luak sepanjang aktiviti ini adalah hasil sumbangan hamba Allah yang ingin nama mereka dirahsiakan. Semoga para dermawan diberkati dan usaha seperti ini dapat dicontohi.
Image
Khidmat komuniti ini telah bermula dari 8.45 pagi dan berakhir pada 3.30 petang. Secara keseluruhanya, khidmat komuniti telah berjaya dilaksanakan. Surau Taman Seri Sempang telah berwajah baru dan lebih baik daripada sebelumya. Semangat yang ditunjukkan oleh warga JKA dan penduduk setempat yang menjayakan aktiviti ini secara langsung dan tidak langsung wajar diberi pujian kerana pelaksanaannya adalah berdasarkan sukarela di samping dapat membentuk insan yang luhur pekerti. Syabas diucapkan kepada yang menjayakannya.
Go GREEN

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

12658670
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4910
12103
4910
12568008
79263
474455
12658670

Your IP: 10.24.1.254
2020-06-07 11:12
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email