Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
      Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan  

 

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK 
     

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS 3.5

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

 

Pengenalan

 

Unit Pembangunan Instruksional dan Multimedia (UPIM) berfungsi sebagai unit sokongan yang menyediakan alat-alat bantuan mengajar dan aktiviti untuk pensyarah-pensyarah menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran. UPIM juga menyediakan kemudahan-kemudahan dan perkhidmatan yang boleh digunakan oleh semua warga Politeknik Melaka bagi menjalankan aktiviti pada bila-bila masa.

 

Tujuan UPIM adalah bagi mengintegrasikan teknologi multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran. membimbing pensyarah menggunakan teknologi multimedia dalam menghasilkan sumber pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif bagi mewujudkan budaya penggunaan teknologi multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran untuk mempertingkatkan kualiti pendidikan di Politeknik.


UPIM bercadang menyediakan Bililk Tayangan untuk kemudahan warga politeknik Melaka bagi menjalankan proses pembelajaran, pembentangan, kursus, taklimat, seminar dan sebagainya. Selain itu ‚ÄúBilik kawalan Pusat Multimedia‚ÄĚ pula adalah untuk kerja-kerja penyuntingan bertujuan menjalankan kerja-kerja pengarkiban bahan, membantu melaksana penerbitan bahan bercetak, menyediakan perkhidmatan bimbingan¬†dalam aplikasi teknologi multimedia dan sebagainya.

 

Selain itu juga, UPIM telah menyediakan kemudahan peminjaman dan memberi perkhidmatan kelengkapan peralatan seperti kamera video, TV dan peralatan lain bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran. Pemohon juga dibenarkan untuk meminjam kemudahan peralatan tersebut dengan mengisi borang-borang pinjaman yang telah disediakan di UPIM dan mendapat sokongan pensyarah atau Ketua Jabatan/Unit masing-masing.

 

Pelbagai lagi aktiviti yang bakal diberikan antaranya perkhidmatan VDO P&P, perekodan audio P&P, penyediaan sistem P&P dalam multimedia, membangunkan laman web, mewujudkan ‚Äúvideo & photo sharing website‚ÄĚ, ¬†dan sebagainya. Selain itu, unit ini juga merancang untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti melibatkan penglibatan pelajar. Antaranya pertandingan Fotografi, Videografi, mencipta lagu, mencipta logo, pertandingan vokal, kursus teknikal fotografi, audio&visual dan lain-lain lagi agar dapat mencungkil bakat pelajar dan menambah nilai kemahiran pelajar itu sendiri.

 

Sejarah Penubuhan

 

Akitiviti pembangunan multimedia di Politeknik Melaka bermula pada tahun 2003 dengan tertubuhnya unit multimedia dan sumber di bawah Politeknik Kota Melaka. Pada mula penubuhannya, urusan seperti rakaman dan penerbitan dilaksanakan oleh kakitangan Politeknik Kota Melaka ini sendiri diantaranya pegawai multimedia yang dilantik dikalangan pensyarah yang berkebolehan dan berbakat dalam bidang berkenaan serta dibantu oleh juruteknik audio dan pembantu am pejabat. Semua dasar dan peraturan rakam serta penerbitan ditentukan oleh ahli jawatankuasa Politeknik Kota Melaka. Oleh itu pegawai yang dilantik di dalam unit multimedia dan sumber sentiasa bertanggungjawab mempertimbangkan permohonan untuk membuat rakaman dan penerbitan dalam memenuhi keperluan pengurusan Politeknik Melaka.

2013 / 2014 Unit Multimedia dan Sumber telah bertukar nama bagi melaraskan semua Unit Multimedia dan Sumber seluruh Politeknik di Malaysia dengan diberi nama UNIT PEMBANGUNAN INSTRUKSIONAL DAN MULTIMEDIA (UPIM) dalam menyahut seruan kerajaan iaitu mentransformasikan sistem perkhidmatan awam kearah daya saing serta peningkatan kualiti kerja.

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

14605778
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4732
9350
71072
14432384
412270
378826
14605778

Your IP: 10.24.1.254
2020-10-31 09:15
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email