Trendy:

Sumber : Siti Salbiah Binti Ahmad Shariff

29 Disember 2017, Politeknik Melaka  Pada 16 Disember 2017 (Sabtu) yang lalu, telah berlangsungnya Sesi Temuduga Calon Pelajar Sukarelawan Siswa IPT Sempena Misi Sukarelawan Siswa Yayasan Sukarelawan Siswa Malaysia (YSS) Siri 2/2017 di Kementerian Pendidikan Tinggi, Putrajaya.  Seramai 18 calon terdiri dari ahli Civil Engineering Students Affairs Club (CESAC) telah menjalani sesi temuduga tersebut.  Sesi bermula jam 9.00 pagi hingga 8.30 malam. Objektif misi ini adalah untuk melahirkan Pemimpin Mahasiawa diperingkat Global selain dari meningkatkan lagi kemahiran insaniah pelajar itu sendiri dan membantu masyarakat dunia yang memerlukan. Ianya melibatkan pelbagai calon dari latarbelakang pendidikan yang berbeza, iaitu Universiti Awam, Swasta, Politeknik, Kolej Komuniti dan Institut Pendidikan Guru.  Pelbagai pendedahan yang telah diperolehi sepanjang sesi temuduga tersebut secara langsung ianya dapat meningkatkan tahap keyakinan pelajar CESAC untuk berkomunikasi dengan pihak luar yang lebih hebat.  Calon yang berjaya akan melibatkan secara langsung Misi Misi Sukarelawan Siswa YSS bagi tahun 2018.  Sesi temuduga ini telah diiringi oleh Puan Siti Salbiah Binti Ahmad Shariff selaku Pegawai Sukarelawan Politeknik Melaka. Diharapkan ada calon yang berjaya dipilih sebagai sukarelawan pada kali ini seperti bekas ahli CESAC yang telah mewakili Politeknik Melaka ke Misi YSS-ASEAN Green Summer Volunteer Campaign 2015 Vietnam selama sebulan. 

Sumber : En. Ahmad Syukri & Cik Badariah

 

Politeknik Melaka, 19hb Disember 2017 (Selasa) - EESTEC dan Jabatan Kejuruteraan Elektrik (JKE) telah mengadakan Program GPS berusahasama dengan Unit Pengurusan Psikologi dan Jabatan Matematik, Sains dan Komputer (JMSK) bagi mengukuhkan kualiti pelajar dan menyuburkan semangat #teamdjkpmk JKE. Program ini bertujuan untuk mendedahkan pelajar gaya pembelajaran di IPT, teknik mengambil nota secara berkesan dan cara menggunakan kalkulator dengan kaedah yang betul. Bilangan peserta kursus adalah seramai 23 orang pelajar Diploma Kejuruteraan Elektronik (Kawalan) dari semester 2 hingga ke semester 6.

 

Perasmian penutup program telah disempurnakan oleh Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik, PMK Tuan Hj. Zahidi bin Zamzuri yang mencetuskan idea program yang julung2 kali diadakan ini. Majlis penutup dikendalikan oleh penasihat EESTEC En. Ahmad Syukri bin Mohamed Yunus dan En. Mohd. Nezuan bin Othman.