Trendy:

 Disediakan Oleh : En Shukimi Mohd Khidzir

ImageImage
 
Politeknik Melaka , 1 Disember 2011- Politeknik Melaka telah menghantar wakil untuk menyertai program dari Yayasan SIFE Malaysia dengan kerjasama Kementrian Perdagangan Antarabangsa & Industri ( MITI ) bermula pada bulan Julai 2011 hingga Julai 2012. Program ini dinamakan 1MALAYSIA YOUNG ENTERPRENEURS CHALLENGE ( 1M-YEC ) 2011 dimana pelajar dengan pembimbing penasihat program akan melaksanakan projek komuniti yang berkonsepkan pembangunan keusahawanan dalam tempoh setahun. Pelajar yang terlibat ialah Amirul Izwan Bin Ayub, Muhammad Khairul Hazmi Bin Khairuddin, Nur Atikah Binti Alwi, Mohamad Haziq Bin Ismail, Siti Norhidayu Binti Kosri, Nurul Izzatie Binti Norizan, Muhammad Hazim Bin Romadi, Najmuddin Bin Azik dan Nurul Elliana Binti Mohd Zamuri dari Jabatan Perdagangan dibawah bimbingan En. Ahmad Sukhimi Bin Mohamad Khidzir dan En. Mohd Faizal Bin Muslim.
 
ImageImage

 

Objektif program ini adalah untuk menyediakan landasan bagi para pelajar mengaplikasikan ilmu dan mengasah bakat keusahawanan, mengukuhkan pencapaian dan daya saing enterpris mikro dan kecil, serta menyemarakkan keharmonian dan perpaduan kaum melalui keusahawanan sosial. Para pelajar akan mempersembahkan projek yang telah dilaksanakan dan impaknya kepada entrepris mikro/kecil semasa berlangsungnya Konvensyen 1M-YEC 2011 yang dijadualkan. Ianya akan dinilai oleh hakim yang telah dilantik. Kolaborasi dengan sektor swasta, GLCs dan MNCs akan diadakan bagi membantu dalam aspek penajaan projek serta mendapat bimbingan dari sektor korporat, pertubuhan dan dewan perniagaan. Selain itu, pasukan 1M-YEC 2011 akan diberikan kursus dan taklimat untuk melaksanakan projek ini. Pembentangan projek semasa majlis Anugerah adalah didalam Bahasa Malaysia.

 

 

 

Pasukan ini telah diberi geran peruntukan sebanyak RM10,000.00 oleh pihak INSKEN untuk melaksanakan projek 1MYEC. Pasukan ini telah memilih salah satu IKS daripada 58 senarai IKS yang diperuntukkan di Melaka bertempat di Alor Gajah yang membekalkan produk makanan sejuk beku seperti Karipap Ayam dan Daging, Popia Sayur, Cucur Badak dan juga Dendang Kasturi.

 

ImageImage

 

ImageImage

 

ImageImage

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

12577760
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
9752
12157
9752
12474661
472808
347521
12577760

Your IP: 10.24.1.254
2020-05-31 20:39
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email