Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
      Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan  

 

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK 
     

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS 3.5

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

 

18 - 24 November, China - 3 orang pelajar Politeknik Melaka, 1 orang alumni PMK, seorang pensyarah Bahasa Inggeris PMK dan seorang pensyarah Bahasa Inggeris PTSN telah melaksanakan CSR English Enhancement Program di Guizhou Polytechnic of Construction (GZPC). Program ini merupakan program Kelab Bahasa Inggeris, hasil perbincangan dan kolaborasi bersama GZPC pada bulan May 2019 semasa sesi tandatangan Agreed Minutes of Meeting(AMM) di Guiyang bersama SEAMEO. Penginapan serta makan  minum sepanjang minggu dibiayai oleh GZPC. Program ini melibatkan sesi mengajar Bahasa Inggeris dan aktiviti pengukuhan bahasa selama 4 hari dan 1 hari lawatan ke tempat pelancongan di Guiyang. Mengikut penasihat Kelab Bahasa Inggeris selaku ketua rombongan Pn Marina Abu Bakar,  program ini telah dirancang bagi tujuan pendedahan budaya dan memberi ruang kepada pelajar untuk meningkatkan kemahiran generik seperti nilai kepimpinan, kemahiran berkomunikasi , kerja berpasukan dan profesionalisme.

 

 

 

Program ini melibatkan sesi mengajar Bahasa Inggeris kepada 40 orang pelajar GZPC tahap rendah. Pelajar-pelajar ini dibahagikan kepada 2 kumpulan. setiap kumpulan di ajar oleh seorang pensyarah Bahasa Inggeris dengan bantuan 2 orang pelajar PMK. Pelajar-pelajar ini diajar komunikasi asas dalam mengenalkan diri mereka sendiri.  Pendekatan pembelajaran berasaskan pelajar digunakan, dengan mengambilkira pelajar visual, auditory serta kinestetik.  Ujian Pre test dan post test melalui rakaman video percakapan menunjukkan peningkatan selepas 4 hari.

2 orang pelajar PMK yang turut hadir iaitu Siti Afifah(Pengerusi Kelab Bahasa Inggeris Dis 2018)  dan Muhammad Hanif juga merupakan ahli Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) dan merupakan pelajar Jabatan Perdagangan .  Manakala seorang pelajar PMK Raja Fatin(Pengerusi Kelab Bahasa Inggeris Jun 2019) adalah dari Jabatan Kejuruteraan Awam dan pelajar alumni  Alvin Raj (Pengerusi Kelab Bahasa Inggeris Dis 2017) adalah dari Jurusan Perdagangan. Dipercayai bahawa pengalaman ini dapat meningkatkan kemahiran generik pelajar PMK yang turut serta. Pengalaman ini juga telah membuka mata pelajar dari segi kepentingan kemahiran Berbahasa serta pendedahan budaya luar negara. Kebolehan pelajar untuk mengikuti program ini dengan mengharungi pelbagai cabaran amat mengkagumkan. Pelajar berjaya mengatasi masalah perbezaan cuaca, perbezaan menu makanan, penggunaan tandas yang berbeza, konsep ketepatan masa dan mengatasi masalah komunikasi bersama pelajar GZPC yang sangat lemah dalam Bahasa Inggeris.  Pelajar telah menunjukkan ketahanan dan disiplin sepanjang tempoh disana walaupun seorang pelajar kurang sihat akibat cuaca yang sejuk. GZPC telah menawarkan untuk kembali menjalankan program sedemikian serta sesi perkongsian ilmu bersama pensyarah Bahasa Inggeris.

Kesempatan juga telah diambil untuk membuat rakaman broadcasting di China bagi penggunaan pertandingan tahun 2020.

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

14131945
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
3521
11575
66387
13954882
317263
400598
14131945

Your IP: 10.24.1.254
2020-09-25 08:31
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email