Trendy:
Peta  Laman   Mengenai PMK
Soalan Lazim (FAQ)   Arkib
Dasar Privasi & Keselamatan   Sebutharga
e-Kursus Jangka Pendek   Sistem Pendaftaran Syarikat

 

 

Majlis Perwakilan Pelajar   Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar
Senarai Politeknik   Maklumat Kemasukan/ Bahagian Pengambilan Pelajar
Portal Pelajar Politeknik Melaka   CIDOS
  Kajiselidik Kemudahan Fasiliti      Tatacara Akses Wifi Pelajar PMK  

 

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan  

 

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK 

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

 

Melaka, 28 Februari 2019 (Khamis) ‚Äď Unit Pendidikan Islam,¬† Jabatan Pengajian Am (JPA), Politeknik Melaka dengan kerjasama Jabatan Mufti Negeri Melaka telah menganjurkan Lawatan Pendidikan Ke Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka. Lawatan ini bermula jam ¬†3.00 petang hingga 9.00 malam. Lawatan ini telah disertai oleh 36 orang pelajar Politeknik Melaka yang terdiri daripada para pelajar Semester Dua Jabatan Kejuruteraan Awam, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, dan Jabatan Kejuruteraan Elektrik (JKA, JKM & JKE) yang mengambil kursus DUA2012-Sains Teknologi & Kejuruteraan dalam Islam dengan diiringi oleh 4 orang pensyarah Unit Pendidikan Islam, Jabatan Pengajian Am. Objektif lawatan ini diadakan adalah untuk membekalkan pengetahuan kepada para pelajar tentang ilmu astronomi seperti bulan, bintang, dan planet-planet. Manakala program cerapan langit malam membolehkan pelajar meneroka ilmu falak dengan menggunakan peta bintang serta teleskop yang disediakan.

 

Lawatan ini dimulakan dengan ceramah bertajuk ‚ÄėIlmu Falak & Kaitannya dengan Ibadah‚Äô oleh En. Muhammad Saifullah Bin Dimyati, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam, Bahagian Falak, Jabatan mufti Negeri Melaka. Melalui ceramah ini, peserta dapat mengetahui tentang cara penentuan arah kiblat untuk solat .Selain itu juga, peserta dapat mengetahui tentang cara menentukan masuknya waktu solat berpandukan ilmu falak. Selesai program ceramah, para peserta berpeluang melihat tayangan video 3D tentang bintang-bintang dan planet-planet. Pada sebelah malamnya pula, para¬† peserta berpeluang melakukan aktiviti cerapan bintang, bulan dan planet menggunakan teleskop yang disediakan oleh pihak Kompleks Falak Al-Khawarizmi. Secara keseluruhannya, lawatan ini telah berjalan dengan lancar dan objektif lawatan telah tercapai dengan jayanya. Secara tidak langsung, lawatan ini telah berjaya memberi sedikit-sebanyak pengetahuan kepada para peserta mengenai ilmu falak di samping mendekatkan diri mereka dengan Pencipta Yang Maha Agung.

 

Imbas QR Code di atas untuk memuat turun Buku Pelan Stategik Politeknik dan Kolej Komuniti 2018-2025, Buku Rangka Kerja TVET 4.0,  Buku Informasi Politeknik 2018, Buku Informasi Kolej Komuniti 2018 dan Buku Laporan Tahunan JPPKK.

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 

Video terbaru di Youtube POLITV SOUTHERN

INTERNATIONAL BEST PRACTICES & SHARING

KNOWLEDGE PROGRAMME@ POLITEKNIK

NEGERI SRIWIJAYA, PALEMBANG, INDONESIA

TARIKH:  24-27 April 2019                                                                               

TEMPAT/NEGARA:  Palembang, Indonesia

PENGANJUR AKTIVITI:  PMK

Link: https://youtu.be/Lwclpxs08CY

08129677
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
13622
15543
13622
8033542
150773
454039
8129677

Your IP: 10.24.1.254
2019-06-16 21:40
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian pendidikan malaysia Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email