Trendy:


18 Nov 2020,Politeknik Melaka. Buat pertama kalinya penganjuran Majlis Perasmian Penutupan Program Innovation Competition, Conference & Career Exhibition 2020 , I3CE 2020 dijalankan secara atas talian.  Program yang menggabungkan antara hasil inovasi pelajar semester akhir, taklimat kerjaya dari agensi  dan industry terpilih serta alumni akhirnya melabuhkan tirai pada petang ini. Walaupun negara sedang menghadapi gelombang ketiga pandemic Covid 19,siswa dan siswi tetap beriltizam dalam menyiapkan setiap rekacipta mereka. Sebanyak 73 kumpulan pelajar  dari kategori produk dan ilmiah dapat dihasilkan dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Jabatan Kejuruteraan Awam dan Jabatan Perdagangan.

Fara Haszillah Hasim

Pada 26 – 28 Oktober 2020, telah berlangsung Konvensyen Kumpulan Kreatif & Inovatif Horizon Baharu 2020 (KIK HB) di Kolej Komuniti Kepala Batas,Pulau Pinang. Program ini telah dijalankan secara ‘virtual’ dimana semua peserta KIK HB 2020 yang terlibat hanya perlu dinilai secara pembentangan atas talian daripada tempat masing-masing. Dua kategori telah dipertandingkan didalam KIK HB 2020 ini iaitu Kategori Sosial dan Kategori Perkhidmatan. 47 kumpulan daripada pelbagai Politeknik dan Kolej Komuniti telah menyertai pertandingan ini bagi kedua-dua kategori secara keseluruhannya. Kumpulan Albab Tech yang menghasilkan produk Multiple Framing Adjuster telah mewakili Politeknik Melaka dalam pertandingan ini. Kumpulan Albab Tech telah berjaya merangkul Pingat Emas dan memenangi gelaran Naib Johan bagi Kategori Perkhidmatan dalam pertandingan tersebut. Kumpulan yang terdiri daripada 10 orang ahli ini adalah hasil gabungan daripada tiga Jabatan Kejuruteraan yang berbeza iaitu daripada Jabatan Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan  Elektrik dan Kejuruteraan Mekanikal. Syabas dan tahniah kepada semua ahli Kumpulan Albab Tech diatas kejayaan ini.

 

Norlydah Othman Latpi

5 November 2020, Melaka – Politeknik Melaka telah menganjurkan Mesyuarat Maklumbalas Rubrik dan Kurikulum DUT600610 Engineering Industrial Training bagi program DKA, DJK dan DKM bersama Panel Penasihat Industri yang berlangsung selama 2 hari bermula pada 3-4 November 2020 secara norma baru atas talian melalui aplikasi Google Meet. Mesyuarat maklum balas ini diadakan bertujuan untuk semakan dokumen kurikulum Latihan Industri Program Diploma Kejuruteraan dan mendapatkan maklumbalas daripada IAP (Industrial Advisor Panel) iaitu dari pihak industri bagi menjamin kualiti dan kelestarian sesuatu program akademik, di mana kurikulum program haruslah dinamik, relevan dengan keperluan semasa serta bersedia menghadapi cabaran akan datang.

 

Input dan maklumbalas daripada pihak berkepentingan seperti industri, badan professional, alumni dan pensyarah yang mempunyai pengalaman profesional dalam bidang kejuruteraan amat diperlukan untuk membuat penilaian ke atas semakan kurikulum program pengajian bagi tujuan penambaikan berterusan (CQI) dan bagi memenuhi kandungan kurikulum selari dengan keperluan Industri.

 Mesyuarat pada hari pertama sesi pagi 3 November 2020 dimulakan bersama dengan panel penasihat industri Diploma Kejuruteraan Awam iaitu Ir Shahrul Nizar bin Shaari, Pengarah Innovacia Sdn Bhd (Selangor) dan bersambung ke sesi petang bersama Professor Madya Ts. Dr. Mohd Haziman bin Wan Ibrahim yang merupakan Pensyarah Kanan, Fakulti Kej Awam Dan Alam Bina, UTHM, Batu Pahat Johor

 

MESYUARAT DIJALANKAN SECARA ATAS TALIAN – GOOGLE MEET BERSAMA PROF MADYA TS. DR MOHD HAZIMAN BIN WAN IBRAHIM

 

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

14887263
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1135
11220
50701
14753332
274815
418940
14887263

Your IP: 10.24.1.254
2020-11-26 03:07
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email