Trendy:
Majlis Perwakilan Pelajar   Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar
Senarai Politeknik   Maklumat Kemasukan/ Bahagian Pengambilan Pelajar
Portal Pelajar Politeknik Melaka   CIDOS
  Kajiselidik Kemudahan Fasiliti      

 

 

 

Peta Laman Soalan Lazim
Program Kebolehpasaran Graduan

Unit CISEC (Unit Corporate Industrial

Service and Employment Centre)

Sistem 1L5G    

 

 

Sistem Dalam PMK

Sistem Pengurusan politeknik sistem document untuk warga PMK
sistem epergerakan untuk warga PMK sistem wifi PMK e-coaching & monitoring
  
Kursus Jangka Pendek PMK    

 

Sistem Luaran PMK 

Sistem tapisan kerajaan CGSO Sistem HRMIS Jabatan Perkhidmatan Awam Portal u-PUSTAKA Sistem E-Perolehan Kementeraian Kewangan Curriculum Information Document Online SystemCIDOS

  Sistem Pemantauan Pengurusan Aset Sumber Elektronik@PNM

Melaka, 14/03/2018 - Seramai 7 orang pelajar yang terdiri daripada ahli Inkubator Aircond and Electrical (A&E) dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Politeknik Melaka (PMK) telah terlibat dengan Projek Capstone PMK di Sekolah Rendah Agama (SRA) Jaim, Kampung Batang Tiga Timur, Melaka yang telah dianjurkan oleh PMK sendiri.

Pelajar-pelajar Inkubator A&E yang terlibat telah membuat kerja-kerja penyelenggaraan utama penghawa dingin sebanyak 2 unit di bawah seliaan pensyarah penyelia Inkubator A&E, En Aly Rajaie Halim. PMK Capstone Project Bersama Komuniti 2018 ini telah diilhamkan oleh YBhg. Datuk Wira Hj Yaakub Bin Md Amin yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Industri PMK.

Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Tn. Hj. Zahidi Bin Zamzuri, objektif utama projek ini adalah untuk menyediakan platform kepada pelajar di dalam mengaplikasikan pengetahuan dan juga kemahiran kepada komuniti. Ia juga secara tidak lansung dapat mempromosikan PMK di kalangan komuniti.

 “Ini merupakan antara platform terbaik pelajar untuk mengaplikasi ilmu yang diperolehi di Bilik Kuliah. Kita tidak mahu pelajar hanya bertumpu kepada teori sahaja. Selain itu, melalui program ini, boleh juga kita mempromosi PMK kepada masyarakat,” katanya.

Timbalan Pengarah Politeknik Melaka, Pn Hilmun Mohamed pula berkata, sasaran projek Capstone PMK ini adalah kemahiran pekerjaan (occupational skills) oleh pelajar Politeknik Melaka sepertimana yang dilakukan oleh pelajar-pelajar daripada Inkubator A&E yang menggunakan kemahiran mereka di dalam bidang penyelenggaraan penghawa dingin untuk membantu masyarakat setempat.

Occupational skills ialah salah satu elemen dalam PMK Capstone Project. Konsepnya adalah kita nak pelajar mempraktikkan apa yang dipelajari sepanjang pengajian di peringkat semasa di samping membuat Polytechnic Social Responsibility (PSR) untuk komuniti setempat, dalam masa yang sama dapat mengasah kemahiran pelajar,” katanya.

Projek penyelenggaraan penghawa dingin ini juga dibantu oleh saudara Aiman Syahmi Adnan dari Syarikat Triple-C yang juga merupakan penasihat industri bagi Inkubator A&E. Diharapkan projek sebegini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang dalam usaha untuk merapatkan lagi hubungan di antara Institusi Pengajian Tinggi dengan komuniti di samping dapat mengasah kemahiran teknikal dan insaniah pelajar.

  

Sumber : En. Mohd Aly Rajaie Bin Halim

 

Politeknik Melaka, 20 Mac 2018 – Politeknik Melaka telah menganjurkan satu kursus asas “arduino” bertempat di Business Support Room (BSR), Politeknik Melaka. Seramai 20 orang peserta yang terdiri daripada murid-murid sekolah menengah dan juga warga sekitar Melaka telah menghadiri kursus ini dengan jayanya. Objektif utama kursus ini dianjurkan adalah untuk memberi pendedahan kepada peserta tentang penggunaan “Arduino” sebagai sistem kawalan bagi projek elektronik serta pembinaan litar elektronik dan aplikasinya. Di samping itu juga, kemahiran dalam teknik fungsi analog input, analog output dan sensor serta paparan data dengan menggunakan kod atau program yang telah ditetapkan dalam papan litar Arduino juga diterangkan secara teori dan praktikal. Akhir sekali, kemahiran para peserta diperkukuhkan melalui kerja-kerja penyambungan litar secara “online” dan menggunakan papan litar.

 

Penganjuran program ini diharap dapat membantu peserta dalam meningkatkan bidang kawalan elektronik dan juga teknik-teknik pengaturcaraan arduino. Secara keseluruhannya, peserta sangat berpuas hati dengan kursus ini dan berharap dapat menyertai lagi kursus seumpama ini pada masa akan datang. Politeknik Melaka juga menawarkan kursus-kursus pembelajaran sepanjang hayat yang lain dan terbuka kepada seluruh pelajar, kakitangan kerajaan dan juga individu-individu setempat dengan menawarkan harga yang sangat berpatutan. Kursus-kursus ini termasuk dalam bidang kejuruteraan awam, kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal, sains komputer, pengajian akaun, komunikasi bahasa inggeris dan juga ilmu pengajian islam. Untuk maklumat lanjut berkaitan kursus anjuran Politeknik Melaka, sila hubungi kami di talian 06-3376000 / 6117 (unit latihan dan pendidikan lanjutan) atau menerusi laman sesawang kami di http://www.polimelaka.edu.my.

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

03212651
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
6026
7128
39622
3101820
242804
278560
3212651

Your IP: 54.81.127.179
2018-03-22 19:48
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian pendidikan malaysia Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email