Trendy:

19 Oktober 2020, Tehel - Pada pagi 16 Oktober, Jumaat yang lalu, penduduk sekitar Kg Tehel telah diuji dengan kejadian alam iaitu banjir kilat. Hujan pada awal pagi disaat penduduk sedang lena dibuai mimpi , kelihatan seperti hujan yang turun sebelum ini, tetapi tidak. Seawal jam 7 pagi , kesan dari hujan tersebut mulai terasa apabila satu persatu kawasan rendah mula dinaiki air terutama yang berhampiran tebing Sungai Air Panas. Air sungai sudah melepasi benteng yang dibina bagi menghalang kenaikan air. Kampung yang terjejas ialah Kampung Tehel, Tanjung Labuh dan Parit Lampong. Mereka telah dipindah ke Sek Kebangsaan Tehel untuk sementara waktu. Selepas 2 malam mereka ditempatkan di pusat pemindahan, mereka dibenarkan pulang pada petang Ahad.

22 September 2020 - Pertandingan Inovasi Pensyarah TVET 2020 (PERISA’20) adalah salah satu usaha penting untuk membudayakan aktiviti penyelidikan dan inovasi dalam kalangan warga pendidik institusi TVET di Malaysia. Sebanyak 5 kumpulan inovasi dari Politeknik Melaka telah menyertai PERISA’20 Peringkat Kebangsaan yang berlangsung di Kolej Komuniti Temerloh, Pahang.  Penyertaan ini merupakan satu pendekatan untuk memberi peluang kepada para pensyarah bagi meningkatkan pencapaian dan pengiktirafan dalam penyelidikan dan inovasi.

      

Terdapat 4 kategori yang dipertandingkan dalam PERISA’20 anjuran Kolej Komuniti Temerloh & JPPKK  iaitu Kategori Teknologi Maklumat, Teknologi Kejuruteraan, Sains Sosial dan Pembelajaran & Pengajaran.  Berikut adalah keputusan yang diperolehi oleh kumpulan dari PMK.

 

BIL

NAMA AHLI KUMPULAN

TAJUK INOVASI

PENCAPAIAN

 

1

Marina Binti Abu Bakar (K)

Adlena Hany Binti Abu Adam

Saifulnizam Bin Zakariah

The LEC Model In Language Learning

Emas

 
 

2

Md Saifuddin Bin Md Yusop (K)

Ts. Mohd Farizzal Bin Dolah Muhamad

Ishak Bin Ibrahim @ Yem

Propeller Shaft Jack

Emas

 
 

3

Hussein Bin Md Zan (K)

Sinatu Sadiah Binti Shapie

Ts. Mohd Azamri Bin Kandari

Pembangunan E-Projek Pelajar Di Politeknik Melaka

Emas

 
 

4

Ts. Zahidi Bin Zamzuri (K)

Ahmad Syukri Bin Mohamed Yunus

Rekabentuk Pangkalan Data Dalam Talian Bagi Aset Dan Inventori Dengan Menggunakan QR Kod (SPAQRC)

Emas

 

5

Ts. Zahidi Bin Zamzuri (K)

Azlina Binti Nordin

Ahmad Syukri Bin Mohamed Yunus

3 Phase Star Delta Trainer

Perak

 
 

 

17 OKTOBER 2020, Politeknik Melaka – Satu BENGKEL PENGURUSAN KEWANGAN MASJID telah diadakan di Balai Raya Kampung Sempang, Merlimau. Jabatan Perdagangan (JP) telah menerima jemputan daripada Pengerusi Masjid As-Syakirin untuk menyampaikan ceramah berkaitan Pengurusan Kewangan Masjid. Pn. Noor Azira binti Sawal, Encik Mohd Fauzi bin Abu Bakar, Pn. Normala Binti Salimin, Pn. Nurul Safwanah Binti Muhammad Saleh dan Puan Rosmaria merupakan pensyarah yang terlibat dalam melaksanakan bengkel ini. Peserta bengkel ini terdiri daripada 13 orang peserta yang merupakan bendahari bagi Masjid dan juga surau sekitar Kampung Sepang. Bengkel telah dimulakan dengan bacaan surah Al-fatihah dan diikuti dengan ucapan aluan oleh Pengerusi Masjid As Syakirin iaitu Haji Mohd Nasiruddin Bin Ibrahim dan kemudiannya diteruskan lagi dengan taklimat berkaitan prosedur dan peraturan kewangan masjid yang disampaikan oleh Pn. Noor Azira. Sesi berikutnya diteruskan lagi dengan taklimat berkaitan tatacara rekod kewangan masjid yang disampaikan oleh En. Fauzi.

 

 

GARIS PANDUAN & HEBAHAN BERKAITAN PENULARAN COVID 19

 klik di sini

 

 

 

Senarai penuh video di Youtube Politeknik Melaka

 dan di Youtube POLITV SOUTHERN

14558792
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
11146
12940
24086
14432384
365284
378826
14558792

Your IP: 10.24.1.254
2020-10-26 23:17
Laman hrmis Laman Hrmis Jabatan Pengajian Politeknik laman portal anm Laman MQA Laman CIDOS Sistem pengurusan politeknik Melaka Laman Portal MPC Laman portal rasmi JPA Laman 1mtc Laman Rasmi PTPTN Lembaga Hasil Dalam Negeri Kementerian Pengajian Tinggi Bagian Ambilan Pelajar 1govuC Email